0 proizvoda Pogledaj košaricu

Proizvodni pogon

Proizvodni pogon

U našoj metropoli postoje mnogi neiskorišteni i derutni prostori koji bi se mogli staviti u funkciju i pametno iskoristiti. Udruga se javila na natječaj Grada Zagreba za dodjeljivanje prostora u najam, koji je objavljen u lipnju te je u najam dobila prostor bivše mesoprerađivačke industrije Zagrepčanka, na adresi Heinzelova 66. Prostor veličine 150m2 smo uredili i u potpunosti prilagodili uvjetima kozmetičke proizvodnje. Prilagođen je svim standardima i zahtjevima Ministarstva zdravlja koji se primjenjuju na kozmetičku proizvodnju. Projekt je podržan odgovarajućom dokumentacijom i elaboratom dobre proizvođačke prakse.

Nekad zapušteni i devastirani prostor dobio je novo ruho te postao ugodan i produktivan proizvodni pogon. Njime upravlja Zagrebački Holding s kojim je sklopljen ugovor o najmu na pet godina.

 

Postupak izrade sapuna

Postupak izrade sapuna opisala je Kristina Milić Zhang, administrativni tajnik u Mladosti već 13 godina. Prema Kristini, izrada sapuna je vrlo jednostavan postupak, no i kao takav zahtijeva malo volje, vježbe i truda. Za cijeli postupak potrebno je izdvojiti otprilike tri sata.

Proces započinje rezanjem sapunske baze na kockice. Treba paziti da su kockice približno jednake veličine kako bi se lakše i ravnomjerno rastopile. Sapunska baza se stavlja u posudu te se polako otapa na pari. Potrebno je povremeno promiješati te pošpricati alkoholom da se rasprši pjena s površine, a po potrebi dodajemo vodu kako smjesa ne bi bila pregusta. U otopljenu bazu dodaje se boja i miris. Potrebno je polako, ali dobro promiješati kako bi se sastojci dobro sjedinili. Gotova smjesa se prelijeva u kalupe koji se prethodno pošpricaju alkoholom. Sapun se hladi na sobnoj temperaturi 30 minuta, a potom se stavlja u hladnjak da se dobije željena čvrstoća. Na kraju ih vadimo iz kalupa i divimo se svom “remek djelu”. Ukoliko sapune nećemo odmah koristiti, potrebno ih je zamotati u prozirne prianjajuće folije da bi zadržali miris i ostali hidrirani.