0 proizvoda Pogledaj košaricu

O projektu

Zašto “Sapuni s točkicama”

“Sapun s točkicama” ručno su rađeni proizvodi slijepih i slabovidnih osoba. Naš najprepoznatljiviji proizvod, čije ime nosi i naš projekt, je sapun s ispupčenim točkicama koje ga čine prepoznatljivim i istovremeno simboliziraju slijepe i slabovidne osobe. Posebitost sapuna su upravo te točkice, dodirom uočljive, koje podsjećaju na Brailleovo pismo, pismo kojim se služe slijepe osobe. Ono se koristi i danas, uporedo ili, bolje rečeno, modernim tehnologijama usprkos. Kakve god bile mogućnosti računala i ekrana, poseban je doživljaj, kako za videće tako i za slijepe osobe, uzeti knjigu u ruke i čitati list po list. Prije modernih tehnologija i čitača ekrana, Brailleovo pismo bio je jedini način na koji su slijepe osobe mogle čitati. Brailleovo pismo osmišljen je sustav od šest točaka, od 1 do 6, poredan u dva stupca. Svaka kombinacija ovih šest točaka odgovara određenom slovu abecede, broju ili pravopisnom znaku. Prelazeći prstima preko reljefnih izbočenih točaka, raspoznajući znakove, slijepa osoba “čita”. Način čitanja zahtijeva veliki trud i predanost. Pozivamo Vas da se i Vi upoznate s Brailleovim pismom preko naših sapuna i iskoristite priliku da vidite kako se Vaše ime oblikuje na Brailleovom pismu ili možda da nekome napišete posebnu poruku služeći se ovim posebnim pismom.

 

Danas se projekt realizira kroz trgovačko društvo SFERA VISIA j.d.o.o., osnovano od strane Udruge slijepih Zagreb, a sa ciljem jačanja konkurentnosti društvenog poduzetništva i stvaranja boljih uvjeta za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba.

O projektu

"Sapuni s točkicama" projekt je Udruge slijepih Zagreb, dok je nositelj projekta zadruga Martinov plašt. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života i zapošljivosti slijepih i slabovidnih osoba kroz ekološki osviješten poduzetnički projekt. Idejni projekt nastao je 2015., dok je sama realizacija krenula 2016. Financijska sredstva za pokretanje projekta osigurana su natječajem Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, pod nazivom "Socijalno poduzetništvo kroz socijalne zadruge". Ideja o proizvodnji sapuna s točkicama nastala je kao rezultat radionica za izradu sapuna u prostorijama Udruge. Rehabilitatori i terapeuti podučavali su članove Udruge kako samostalno izraditi sapun u kućnim uvjetima. Veliki interes na koji su naišli te oduševljenje i naposljetku spretnost naših članova potaknuli su ovu ideju.

Podržavanjem ovog projekta i kupnjom naših proizvoda dajete aktivan doprinos zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba. Zaposlenje nije samo životna nužnost, ono ima i psihološku dimenziju. Pojedinac koji svakodnevno radi i stvara ispunjen je i pridonosi razvoju društva, ne osjeća da mu je na teret. Pravo na rad je jedno od temeljnih ljudskih prava i podržavanjem ovog projekta omogućujete upravo to. Prihodi ostvareni od prodaje naših proizvoda ulagat ćemo u daljnju proizvodnju, a dio prihoda usmjeravati u programe rehabilitacije naših članova. Važnost rehabilitacijskih programa počiva upravo na osposobljavanju slijepih i slabovidnih osoba za što kvalitetnije uključivanje u svakodnevni život. Osim glavnog cilja, projekt ima i ekološku dimenziju; u budućoj fazi dio sirovine će se reciklirati i vraćati u proizvodni proces te na taj način smanjivati zagađivanje okoliša.

O vizualnom (i taktilnom) dizajnu Sapuna s točkicama

Je li nemoguće dizajnirati proizvod koji je jednako uporabljiv kao što je estetski privlačan? Koliko puta uzimanje kartonske kutije omotane folijom izaziva osjećaj nemira zbog nemogućnosti otvaranja? Zamislite takvo otvaranje, ali ovaj puta bez osjetila vida. Unatoč svim tim saznanjima, ovakav pristup još uvijek je rijedak u struci, a većina proizvoda na sebi ne nosi dodatne taktilne oznake koje mogu pomoći slijepima. Oni su stoga primorani na uporabu dodatnih pomagala kako bi im se omogućilo lakše snalaženje u svakodnevnom životu – od različitih trakica i oznaka, pa sve do posebno prilagođenih predmeta za svakodnevnu uporabu. Taktilni podražaji u obliku teksture i/ili oblika od velike su važnosti osobama s poteškoćama u vidu prilikom uporabe i raspoznavanja predmeta. Ova problematika motivirala je Moniku Rastovac, dizajnericu koja je diplomirala na Grafičkom fakultetu u Zagrebu da u suradnji s članovima Udruge slijepih Zagreb, koji su odvojli svoje vrijeme, kako bi sudjelovali u istraživanju i pomogli joj u stvaranju dizajna prilagođenog slijepim i slabovidnim osobama. Smatra da su upravo oni skupina ljudi koja struci može dati smjernice potrebne za funkcionalnu, pristupačnu i uporabljivu ambalažu proizvoda, jer velik broj postojećih ambalaža za slijepe ne koristi boje već samo oznake na braillovom pismu na potpuno bijeloj površini. Stoga je cilj njezinog dizajna bio stvoriti nešto novo te spojiti vizualni i taktilni osjet u zaigranoj priči točkica i šarenila boja. Dok osobe bez poteškoća u vidu mogu uživati u veselom i ugodnom dizajnu, slijepim osobama i osobama s poteškoćama u vidu pružena je mogućnost uživanja u toj istoj igri boja i oblika uz pomoć reljefnog tiska i osjeta dodira. Svaka linija proizvoda dobila je poseban dizajn, koji uz elemente vezane uz liniju proizvoda prati vizalni identitet “Sapuna s točkicama”, bilo to bojama ili oblicima koji ju ukrašavaju, a koje ćete s vremenom moći pronaći u ponudi.

slika

Cijena na upit

Naruči odmah
Izdvajamo iz ponude

Personalizirani sapun

Želite nešto jedinstveno pokloniti svojim prijateljima, dragim osobama, klijentima, poslovnim partnerima? Za razliku od našeg Suvenir sapuna kojeg smo dizajnirali mi, ovaj proizvod oblikujte vi sami prema vlastitim željama. Odaberite natpis, boju, miris. Sudjelujte i u kreiranju kutije odabirući motive, nazive, zaštitne znakove koje želite na njoj. Narudžbom i kupnjom ovog sapuna pokazujete društvenu odgovornost i pomažete osjetljivu skupinu društva.

Pogledaj ostalo iz ponude